Serving size: 100g | Per 100g | Per Serving 100g |
Energy | 376kcal/1579kJ | 376kcal/1579kJ |
Carbohydrate | 59.7g | 59.7g |
Protein | 11.3g | 11.3g |
Fat | 9.1g | 9.1g |
1. Perapkan ayam dengan semua rempah ratus selama 30 min.
2. Panaskan minyak ke dalam periuk dan masukkan ayam diperap tadi kemudian masak ayam sehingga separuh masak.
3. Panaskan air sehingga mendidih dan masukkan beras bersama garam dan minyak dan biarkan beras 3/4 masak.
4. Masukkan separuh masak beras basmathi dan separuh daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng ke dalam periuk yang berisi ayam tadi.
5. Buat setingkat-setingkat sehingga habis beras dan daun-daun yang di hiris.
6. Masukkan saffron ke dalam nasi.
7. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga 8-10 min sehingga nasi dan ayam masak.
8. Hidangkan dan hiaskan nasi.
Authentic middle eastern spice mix inherited from my mother who has used these recipes in family favorite dishes since generations before her.
Rempah ratus asli Timur Tengah warisan dari ibu saya yang telah menggunakan resipi ini dalam masakan kegemaran keluarga.
Beberapa generasi sebelumnya.
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dan gorengkan ubi kentang. lobak merah dan bunga kobis di dalam kuali sehingga bahan berkenaan kuning keemasan dan tapiskan di alas pinggan.
2. Kemudian panaskan minyak di dalam pressure cooker dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan rempah maklubah Chef Ammar dan masukkan bahu kambing dan renihkan bersama air selama 45 minit.
3. Didihkan air dan masukkan garam dan beras basmathi yang telah dicuci dan biarkan beras 3/4 masak.
4. Setelah nasi telah tersedia masukkan beras dan sayuran tadi ke dalam periuk yg berisi kambing dan biarkan semua bahan-bahan berkenaan masak sepenuhnya.
5. Hiaskan nasi maklubah tadi dengan hirisan daun ketumbar dan nasi sedia untuk dihidangkan.