Serving size: 100g | Per 100g | Per Serving 100g |
Energy | 350kcal/1470kJ | 350kcal/1470kJ |
Carbohydrate | 63.5g | 63.5g |
Protein | 8.1g | 8.1g |
Fat | 7.1g | 7.1g |
1. Perapkan ayam dengan semua rempah ratus selama 30 min.
2. Panaskan minyak ke dalam periuk dan masukkan ayam diperap tadi kemudian masak ayam sehingga separuh masak.
3. Panaskan air sehingga mendidih dan masukkan beras bersama garam dan minyak dan biarkan beras 3/4 masak.
4. Masukkan separuh masak beras basmathi dan separuh daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng ke dalam periuk yang berisi ayam tadi.
5. Buat setingkat-setingkat sehingga habis beras dan daun-daun yang di hiris.
6. Masukkan saffron ke dalam nasi.
7. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga 8-10 min sehingga nasi dan ayam masak.
8. Hidangkan dan hiaskan nasi.
Authentic middle eastern spice mix inherited from my mother who has used these recipes in family favorite dishes since generations before her.
Rempah ratus asli Timur Tengah warisan dari ibu saya yang telah menggunakan resipi ini dalam masakan kegemaran keluarga.
Beberapa generasi sebelumnya.
Cara penyediaan Lauk Mandi
(ayam / kambing / daging lembu)
1. Dadukan bawang besar dan 12 biji bawang putih
2. Panaskan api di dalam periuk di bawah suhu yang sederhana, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Masukkan 3 1/2 sudu makan Rempah Mandi Chef Ammar dan kacau sehingga naik bau.
4. Masukkan daging/ayam/kambing, kacau sehingga sebati selama 2-3 min. Masukkan air dan masukkan Smoke Flavor 3 sudu besar dan tutup sehingga daging empuk. Sekiranya menggunakan pressure cooker masak selama 30-40 min.
5. Keluarkan daging tadi, letakkan ke dalam aluminium foil, tutup sepeuhnya dan masukkan ke dalam oven selama 10 minit, 180 degree.